Exotic Shorthair: Een Pers, maar dan kortharig | Petrebels (2024)

Exotic Shorthair: Een Pers, maar dan kortharig | Petrebels (1)

Wil je weten wat de beste binnenkat is? Dan kom je uit op de Exotic Shorthair. Want dit kattenras kan zich heel goed vermaken in huis, is onafhankelijk en kan heerlijk chillen. Ontdek hier veel meer over deze leuke katten.

Hier vertellen we je:

  • Wat is het karakter van een Exotic Shorthair-kat?
  • Hoe ziet een Exotic Shorthair eruit?
  • Hoe verzorg je een Exotic Shorthair?
  • Hoe oud wordt een Exotic Shorthair?
  • Gezondheidsproblemen van Exotic Shorthair-katten
  • Het ontstaan van de Exotic Shorthair
  • Hoe duur is een Exotic Shortair

En we vertellen je ook:

  • Wat is het verschil tussen een Pers en een Exotic Shorthair?
  • Welk stripfiguur lijkt op een Exotic Shorthair?
  • Is een Exoctic Shorthair een gezond kattenras?

Wat is het karakter van een Exotic Shorthair?

Een Exotic Shorthair (ook: Exotisch Korthaar) is een kruising van een Perzische kat en een Amerikaans Korthaar. Het karakter van dit kattenras is dan ook een echte mix van de andere twee. Exotic Shorthair katten zijn – net als de Pers – rustig, onafhankelijk en vriendelijk. Maar ze kunnen ook heel nieuwsgierig, speels en actief zijn. En die laatste drie kenmerken heeft het ras van de Amerikaanse Korthaar geërfd.

Verder is dit kattenras gek op zijn baasjes. Ze blijven hun leven lang loyaal aan ze en volgen ze het liefst de hele dag door. Want ze vinden het heel gezellig om bij ze te zijn. Exotic Shorthair katten zijn ook zelfstandig. Is de baas een dagje van huis? Dan vermaken ze zich prima met zichzelf – dan slapen ze, spelen ze wat of kijken ze tevreden naar wat er buiten allemaal gebeurt. En van knuffels houden Exotic Shorthair katten ook, zelfs van kinderen. Maar dan moeten ze wel zachtjes doen.

Een Exotic Korthaar kan prima als binnenkat leven. Maar dan moet je wel zorgen voor een krabpaal voor binnenkatten, want daar kunnen ze heerlijk aan krabben, in klimmen en op slapen.

Hoe ziet een Exotic Shorthair eruit?

De Exotic ziet er precies hetzelfde uit als een Pers, maar dan met een korte vacht. Die is dicht van structuur en voelt heel zacht aan. De vacht op de korte staart is extra sterk behaard en staat wat uit. Een beetje als een plumeau. En qua vachtkleur kan er veel bij dit ras: zwart, wit, rood, bruin, blauw en zilver. De Exotic Shorthair komt in allerlei kleuren.

De kop van de Exotic Shorthair kat is rond en heeft een brede en platte schedel. De ogen zijn groen, blauw of bruin. En die zijn groot en staan wat aan de zijkant van het kopje, net als bij de Pers. De oren zijn klein en rond en staan ver uit elkaar. De neus van dit kattenras is kort en dat maakt van dit kattenras een ‘torture breed’. Want die korte neus zorgt voor gezondheidsproblemen. Daarover lees je verderop in dit blog meer.

Verder is dit kattenras is stevig gebouwd en wat gedrongen. De katten zijn gespierd en staan laag op hun korte pootjes. En de schouders zijn breed, net als de borstkas. De Exotic Shorthair is geen grote kat, maar zeker ook geen kleintje – mannetjeskatten kunnen 6 kilo wegen en vrouwtjes 5.

Leuk weetje: De wereldberoemde strip-kat Garfield is gebaseerd op de uiterlijke kenmerken van de Exotic Shorthair.

Alles over de verzorging van een Exotic Shorthair

De vacht van een Exotic Shorthair is kort, maar dat betekent niet dat die geen verzorging nodig heeft. Integendeel. De ondervacht is namelijk dik en moet een tot twee keer per week geborsteld worden. Want daarmee voorkom je klitten en vervilting. De ogen van dit kattenras ‘lopen’ vaak, dat komt doordat het gezicht plat is. Die moeten dus regelmatig schoongemaakt worden. En verder heeft een Exotic Shorthair natuurlijk veel liefde en aandacht nodig. En dezelfde goede verzorging nodig als elke andere kat:

  • een veilig thuis met fijne kattenmanden
  • een geschikte krabpaal
  • zorg bij ziekte
  • oppas als je op vakantie gaat
  • gezonde voeding en elke dag vers water
  • schone kattenbakken met goede kattenbakvulling
  • kattenspeelgoed
  • behandelingen tegen vlooien en andere parasieten
  • regelmatig naar de dierenarts voor controle
Exotic Shorthair: Een Pers, maar dan kortharig | Petrebels (2)

Hoe oud wordt een Exotic Shorthair?

De levensverwachting van een Exotic Shorthair is dezelfde als die van veel andere kattenrassen. Deze kat kan 12 tot 15 jaar oud worden als hij goed wordt verzorgd en geen last krijgt van ernstige aandoeningen of ziektes.

Aandoeningen en ziektes bij Exotic Shorthair katten

Zoals we eerder al schreven heeft een Exotic Shorthair een platte snuit en die veroorzaakt vaak vervelende gezondheidsproblemen. Een helaas heeft dit kattenras vaak ook last van andere vervelende aandoeningen, zoals:

  • Brachycefalie – platte snuit

De snuit van elke Exotic Shorthair is veel te kort, ook die van de showkatten. Dat heeft als gevolg dat er onvoldoende ruimte is binnen de schedel voor de luchtwegen, tanden en oogkassen. En dat veroorzaakt benauwdheid, een waterhoofd, oogzweren, kiespijn en problemen bij de bevalling (dystocia).

  • Nierfalen door PKD

PKD is een chronische aandoening aan de nieren van de katten. Er ontstaan cysten, de kat vermager en wordt telkens zwakker. Deze vorm van nierfalen is helaas ongeneeslijk.

  • Pijnlijke oogzweren

De ogen van Exotic Shorthair katten puilen wat uit en de oogleden kunnen niet goed sluiten. Het middenstuk van het hoornvlies wordt vaak te droog en daardoor ontstaat er zeer pijnlijke zweer die op een soort splinter lijkt. De zweer kan behandeld worden, maar de behandeling duurt lang en is erg pijnlijk voor de kat.

  • Overige aandoeningen

De Exotic Shorthair is ook gevoelig voor waterhoofd, cystes in de lever, moeilijke geboorte, tanden en kiezen die oplossen (en verdwijnen), naar binnen krullende oogleden en blaasgruis.

(bron: dier en recht)

Wil je zeker weten dat je een gezond (en daardoor blije) Exotic Shorthair koopt? Ga dan altijd naar een erkend fokker en vraag om een gezondheidsgarantie of -verklaring.

Zo, je weet nu al heel veel over de Exotic Shorthair. Maar nog niets over het ontstaan van het ras. Nieuwsgierig naar waar de Exotic Shorthair vandaan komt? Dat lees je hieronder!

Het ontstaan van de Exotic Shorthair

In de jaren 50 merkten Fokkers van Amerikaanse Kortharen dat de Perzisch Langhaar steeds populairder werd. Daarom kruisten een aantal fokkers in het geheim Perzen met Amerikaanse Kortharen – ook met als doel om een wat ronder en gespierder ras te laten ontstaan. En dat lukte, want er werden kittens geboren met een ronder hoofd en een meer gedrongen lichaam.

Andere fokkers van de Amerikaanse Korthaar waren hier niet van gecharmeerd. Ze wilden de kruisingen niet terugzien bij wedstrijden en deden er alles aan om de rasstandaarden zó vast te laten leggen, dat de nieuwe kruisingen niet welkom waren op shows. En dat lukte. Maar er gebeurde ook iets anders. De CFA erkende de Exotic Shorthair als een nieuw ras en classificeerde het met een kampioensstatus. En dat is de Exotic Shorthair zoals we die nu kennen: een lief en leuk kattenras. Maar helaas wel een ‘torture breed’ met veel gezondheidsproblemen.

Hoe duur is een Exotic Shorthair?

Ben je gecharmeerd van dit ras en wil je graag een Exotic Shorthair kitten kopen? Dan moet je wel even sparen, want een kitten van een goede fokker kost 850 tot 1500 euro. Je gaat natuurlijk altijd naar een erkend fokker of een cattery die is aangesloten bij een rasvereniging, want dan weet je zeker dat alle papieren in orde zijn.

En hou altijd rekening met de erfelijke aandoeningen van dit ras. En kat met veel kwalen is eigenlijk nog echt blij en kost ook veel geld – je moet tenslotte vaker naar de dierenarts of medicijnen kopen. Een huisdier koop je natuurlijk nooit van Marktplaats, eBay of bij een broodfokker, want dan vraag je om ellende – voor jou en voor het dier.

Of maakt het je eigenlijk niet zo veel uit hoe je kat eruitziet? Ga dan eens naar een asiel bij je in de buurt, want daar zitten heel veel lieve en leuke katten te wachten op een nieuw thuis. En een baasje dat goed voor ze zorgt. Misschien zit jouw nieuwe beste maatje er wel bij!

De Exotic Shorthair in een notendop:

  1. Exotic Shorthair-katten zijn lief, rustig en onafhankelijk.
  2. De vacht van een Exotic Shorthair is zacht en kort.
  3. Exotic Shorthair katten verharen, net als alle andere katten.
  4. Een Exotic Shorthair is vatbaar voor erfelijke ziektes.
  5. Een gezonde Exotic Shorthair wordt 12 tot 15 jaar oud.
  6. Exotic Shorthair katten komen oorspronkelijk uit Amerika.
  7. Een Exotic Shorthair kitten koop je vanaf 850 euro bij een goede fokker.

Disclaimer: Petrebels is geen dierenarts of gedragsdeskundige: alle content, informatie en tips op dit blog zijn bedoeld om je te inspireren en hebben een informatief karakter. Heeft je kat klachten of problemen en twijfel je over de gezondheid van je kat? Ga dan altijd naar de dierenarts of een gedragsdeskundige.

Exotic Shorthair: Een Pers, maar dan kortharig | Petrebels (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5935

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.